Raam en Deur

Dubbel glas laten plaatsen, waar moet je rekening mee houden?

Wonen in een huis met alleen enkel glas, is in Nederland al bijna niet meer aan de orde. Een enkele glasplaat isoleert zeer slecht. In de winter kan het glas van zowel binnen als buiten bevroren zijn. Ook zit enkel glas vaak in de spouw met stopverf, wat na verloop van tijd bijgewerkt moet worden, zodat het geen tocht meer doorlaat. Tijd dus om de klusjesmannen te laten komen en dubbel glas te laten installeren. Met dubbel glas is je huis weer goed geïsoleerd, waardoor je de prijs van het laten plaatsen, makkelijk terugverdiend met een lagere energierekening. Maar om goed geïsoleerd te wonen moet je wel even nagaan wat voor soort dubbel glas je wilt.

Soorten dubbel glas

Standaard dubbel glas zijn twee glasplaten met een tussenruimte ertussen. Deze tussenruimte is gevuld met een luchtlaag. Deze standaard dubbele beglazing wordt ook niet veel meer gebruikt. Dan is er HR+ glas. HR+ glas zijn dikke glasplaten van ongeveer 4 centimeter met een tussenruimte van 12 tot 15 centimeter en gevuld met droge lucht. Hoewel HR+ goed isolerend werkt, zijn de isolatiestandaarden tegenwoordig zo hoog, dat ook dit type niet veel meer gebruikt wordt. HR++ is het meest gebruikte dubbel glas in Nederland. HR++ heeft hetzelfde principe als HR+ glas, maar in plaats van dat de tussenruimte gevuld is met droge lucht, is de tussenruimte gevuld met argongas of kryptongas. Dit is een veel betere isolatie dan droge lucht. Tevens zit er op het glas een speciale onzichtbare coating, die de warmte vasthoudt. Dan is er ook nog HR+++ glas. Dit glas bestaat uit drie glasplaten, met dus twee tussenruimtes gevuld met gas en coating. Dit glas is niet zoveel gebruikt, want een extra glasplaat, maakt de hele constructie zwaar en dit is niet voor elk kozijn of gevel geschikt.

Andere soorten dubbel glas

Heb je plekken in huis waar de zon veelvuldig op het glas schijnt? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor zonwerend dubbel glas. Op het glas zit een heel dun laagje metaal, wat de hitte goed absorbeert. Maar zo bestaat er ook brandwerend dubbel glas en veiligheidsglas, geheel wat geschikt is voor een betreffende ruimte.

Dus laat de klusjesmannen maar komen voor een goed geïsoleerd huis en bespaar daarmee kosten!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.