Raam en Deur

Je woning uitbreiden? Hierop moet je letten

Wanneer je jouw woning wilt uitbreiden dan zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden. Bij een uitbreiding kun je denken aan een stukje te laten aanbouwen, een veranda te realiseren of een dakterras te creƫren. In dit artikel vertellen we je meer over de praktische zaken die komen kijken bij het uitvoeren van de plannen voor jouw woning.

Je huis uitbreiden: de regels

Een aanbouw toevoegen is een goede oplossing wanneer je jouw woonkamer groter wilt maken. Wil je de tuin meer bij de keuken betrekken? Dan is een veranda een perfecte optie. Wat je wel moet weten, is dat je in Nederland niet zomaar mag bouwen. Hiervoor moet je namelijk voldoen aan verschillende afspraken en regels. In sommige gevallen mag je zonder een omgevingsvergunning aan de slag. Wanneer je de hoogte in gaat bouwen of juist de voorkant van je huis gaat uitbreiden, heb je wel een vergunning nodig.

Wanneer heb je een vergunning nodig?

Zoals eerder aangegeven komt het voor dat je een vergunning nodig hebt voor het uitbreiden van je woning. Als je aanbouw, serre of veranda aan de volgende voorwaarden voldoet, heb je geen (omgevings)vergunning nodig:

  • Binnen de 2,5 meter zone

De hoogte is maximaal 4 meter en komt maximaal 0,3 meter boven de vloer van de eerste verdieping van het huis uit. Let op: de uitbouw mag niet hoger zijn dan het hoofdgebouw waar tegenaan gebouwd wordt.

  • Buiten de 2,5 meter zone

De hoogte is maximaal 3 meter en de totale vergunningsvrije oppervlakte buiten de 2,5 meter zone is niet groter van 30 m2. Hiernaast mag de strook binnen 1 meter van het erf van de buren voor maximaal 10 m2 bebouwd worden. Wonen of slapen mag niet in het nieuwe bouwwerk: je kunt buiten de 2,5 zone alleen voor ondergeschikt gebruik (denk aan een garage of bijkeuken) bouwen.

Extra eisen

  • Het bouwwerk mag geen dakterras of balkon hebben
  • Je mag je zij- en achtererf maximaal voor de helft bebouwen
  • Het nieuwe bouwwerk mag niet bij een woonwagen, tijdelijk hoofdgebouw of recreatiewoning gebouwd worden
  • Het is verboden om aan een monument te bouwen

Waar vraag je een vergunning aan?

Wanneer je niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, kun je niet vergunningsvrij bouwen en krijg je te maken met een bestemmingsplan. In dat geval kun je bij je eigen gemeente terecht voor alle informatie omtrent omgevingsvergunningen en de aanvraagprocedure. Elke gemeente hanteert andere regels en afspraken.

Wil je als ondernemer jouw bedrijfspand uitbreiden of verbouwen? Dan moet je volgens Ondernemersplein ook een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Hierna zal de gemeente een watertoets voor je aanvragen bij de waterbeheerder, zodat er getoetst kan worden of de aanvraag voldoende rekening houdt met wateraspecten.

Veel succes met het uitbreiden of laten uitbreiden van je woning!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *