Raam en Deur

Glas en reparatie zien we overal

Glas zien we overal, en wordt voor heel veel toepassingen gebruikt. Laten we bij het begin beginnen. Glas wordt gewonnen uit voornamelijk zand. In zand zit namelijk het hoofdbestanddeel van glas, silica of siliciumdioxide. Hier wordt het een en ander aan toegevoegd vervolgens verhit en zo wordt het op de floatglasmethode in model gebracht of wordt het glas geblazen, gegoten of getrokken. Het ligt een beetje aan voor welke doeleinden het glas wordt gebruikt hoe het in model wordt gebracht. Wordt het glas ter decoratie gebruikt dan wordt het vaak geblazen, heb je perfect gladde oppervlaktes nodig dan wordt de floatglasmethode gebruikt. Wil je een karakteristieke ruit, dan kan het glas getrokken worden. Toch wordt de floatglasmethode het meeste toegepast, en wordt zo’n 90 procent van het glas volgens deze methode gemaakt. Dit wordt ook gedaan voor autoruiten. Deze worden alleen echter gevormd wanneer zij al gegoten zijn en lichtelijk aan het afkoelen is.

Bij een autoruit worden er twee verschillende lagen glas op elkaar gemonteerd met een laagje ertussen. Dit extra laagje vangt de trilling op en absorbeert wanneer er iets op de voorruit komt zoals een stukje steen. Dit beschermt de ruit tegen het meteen breken ervan. Toch kan er glasschade ontstaan. Het is dan aan te raden om het glas repareren, dit om te voorkomen dat het raam breekt en je er een gehele nieuwe ruit in moet laten zetten, dan ben je namelijk verder van huis.

Er is ook nog een ander soort glas dat in speciale autoruiten wordt gezet. Ook wordt het gebruikt in banken en andere risico plekken waarin glas wordt gebruikt en er extra beveiliging nodig is. We hebben het nier over kogelbestendig glas. Kogelbestendig glas wat ook wel kogelwerend glas, gelaagd glas, kogelvrij glas of veiligheidsglas wordt genoemd bestaat uit meerdere delen glas op elkaar. Tussen de lagen glas zit een transparante kunststoflaag. Door de opeenvolging van de lagen glas en de kleurstoflaag krijgt het glas extra demping. Echter er bestaan verschillende klassen in de kogelwering van het glas, ook is er nog een niet-splinter erende en splinter werende optie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *