Raam en Deur

Wanneer is het tijd om de kozijnen te laten vervangen?

De meeste mensen staan niet echt stil bij het belang van goede kozijnen. Toch is het erg belangrijk dat een huis voorzien is van goede kozijnen. Niet alleen omdat het er verzorgd uitziet, maar ook omdat het bijvoorbeeld kou van buitenaf tegen kan houden. Wanneer moet je eigenlijk je kozijnen vervangen?

Wanneer moet een kozijn vervangen worden?

 

Er is niet echt een exact jaaraantal te benoemen om wanneer een kozijn vervangen dient te worden. Het hangt heel erg af van het type huis, kozijn en raam. Vaak kunnen kozijnen ook nog hersteld worden en hoeven deze niet geheel vervangen te worden, iets wat vaak erg scheelt in de kosten. Een kozijn moet wel geheel vervangen worden als zij grotendeels of geheel rot zijn, er enkel glas inzit of wanneer de indeling met de ramen niet meer klopt of mooi is.

Kozijnen en isolatie

 

Veel mensen zijn zich niet bewust van de impact die oude of versleten kozijnen kunnen hebben op het isolatievermogen van je huis. Zo’n vijftien procent van het warmteverlies van een huis is vaak te danken aan oude kozijnen. Door goede kozijnen te laten plaatsen kun je er dus al voor zorgen dat je woning meer warmte vasthoudt.

Dit zal dus ook zeker terug te zien zijn in de stookkosten van jouw huis. Natuurlijk is het vrij prijzig om de kozijnen te laten vervangen, maar op de lange termijn zal dit een kostenbesparing opleveren aangezien de stookkosten erg laag blijven.

Welk soort kozijn zal ik kiezen?

 

Mocht je erover nadenken om nieuwe kozijnen te laten plaatsen, dan hangt de prijs er natuurlijk ook erg vanaf welk type kozijn je kiest.

Grofweg onderscheiden wij drie soorten:

  1. Houten kozijnen. De kosten zijn lager dan die van aluminium maar hoger dan die van kunststof. Houten kozijnen zijn niet goed bestendig tegen het weer en hebben veel onderhoud nodig.
  2. Kunststof kozijnen. Een groot voordeel van dit type kozijn is dat zij erg goedkoop is. Nadelen zijn dat zij erg vaak erg statisch en koel uitzien, daarnaast kan de kleur niet aangepast worden.
  3. Aluminium kozijnen. Vaak zijn dit de duurste soort kozijnen. Deze kozijnen kennen vaak een lange levensduur en zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten.

 

Zorg er dus ook voor dat jij nog prettiger kunt wonen en laat nieuwe kozijnen plaatsen. Op de lange termijn levert het alleen maar geld op en het verhoogt de waarde van je huis. Dus huur een klusjesman in, of probeer zelf aan de slag te gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.