Raam en Deur

Voor welke type ramen zijn plisségordijnen geschikt?

Niet iedere vorm van raamdecoratie is geschikt voor je raam. In ieder huis zijn er wel verschillende soorten ramen en dan staat het niet mooi als er voor ieder raam een andere vorm van raamdecoratie hangt. Gelukkig zijn plisségordijnen bijna voor ieder raam geschikt. Hieronder lees je welke uitvoering en stof geschikt is voor misschien jouw type raam.

Soorten plisségordijnen

Een plisségordijn is een soort rolgordijn, maar dan met een geplooide stof. Bij een enkele stof ziet het zijaanzicht eruit als een zigzag stof. Bij een dubbele stof ziet het zijaanzicht eruit als een honingraat. De stof van plisségordijnen kun je bedienen met een koord, ketting of handgreep. Er zijn verschillende soorten plisségordijnen voor bijna ieder raam is een plisségordijn geschikt zijn.

 • Standaard plisségordijn

Een standaard plisségordijn bedien je net als een rolgordijn van boven naar beneden. Je kunt het plisségordijn bedienen met een koord, ketting of handgreep. Een standaard plisségordijn kun je op verschillende manieren monteren. Een standaard plisségordijn is geschikt voor brede ramen, de maximale breedte maat is 3 meter.

 • Top down bottom up plisségordijn

Een top down bottom up plisségordijn heeft een uniek systeem. Je kunt namelijk de boven- en onderkant van de stof bedienen. Zo kun je ervoor zorgen dat de stof in het midden van het raam kan hangen. Je bedient het plisségordijn met een koord of handgreep. Je krijgt dan twee koorden of twee handgrepen om zowel de boven- als onderkant te bedienen. Een top down bottom up plisségordijn is ook geschikt voor brede ramen, de maximale breedte maat is 3 meter. Een top down bottom up plisségordijn kun je op verschillende manieren monteren.

 • Dag en nacht plisségordijn

Een dag en nacht plisségordijn heeft een systeem die voorzien is van twee plisségordijnen. Je kunt kiezen uit twee verschillende soorten stoffen of kleuren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een transparante stof voor overdag en een verduisterende stof voor s` avonds. Je bedient het plisségordijn met twee koorden of twee handgrepen. Je moet namelijk het bovenste plisségordijn en onderste plisségordijn bedienen. De stoffen kunnen niet in het midden van het raam hangen zoals bij een top down bottom up plisségordijn. Een dag en nacht plisségordijn is ook geschikt voor brede ramen, de maximale breedte maat is 3 meter. Een dag en nacht plisségordijn kun je op verschillende manieren monteren.

 • Smartfit plisségordijn

Een smartfit plisségordijn is voorzien van een frame om de stof heen. Je kunt het frame monteren zonder te boren, dit is ideaal voor kunststof of aluminium kozijnen. Je schuift steunen tussen het glas en het rubber en daar klik je het frame in. Het smartfitsysteem is niet geschikt voor een houten kozijn. Je kunt bij het smartfitsysteem kiezen voor een standaard of top down bottom up uitvoering kiezen. Een smartfit bedien je met een handgreep en is geschikt voor ramen tot 1,5 meter breed en hoog.

Speciaal voor Velux, Fakro en Roto zijn er plisségordijnen. Je hoeft alleen het typenummer door te geven en wordt er een plisségordijn op maat voor je gemaakt. Ook kun je voor andere dakramen (schuine ramen) geschikte plisségordijnen vinden. Je kunt bij de dakraam uitvoering kiezen voor een standaard of top down bottom up uitvoering kiezen. Je bedient een plisségordijn voor een dakraam met een handgreep. Op deze manier wordt het plisségordijn ook op spanning gebracht en blijft de stof strak hangen. De dakraam uitvoering is geschikt voor dakramen tot 1,5 meter breed en hoog.

 • Lichtkoepel plisségordijn

Speciaal voor lichtkoepels zijn er plisségordijnen waarbij de stof niet gaat doorhangen. Je kunt alleen kiezen voor een standaard uitvoering. Je bedient het plisségordijn met een handgreep. Op deze manier komt het plisségordijn op spanning en blijft de stof strak hangen. De lichtkoepel uitvoering is geschikt voor dakramen tot 1,5 meter breed en hoog.

Soorten ramen

Hieronder zie je een overzicht van de meest voorkomende ramen:

 • Vast raam met houten kozijn
 • Vast raam met kunststof kozijn of aluminium kozijn
 • Kiepkantelraam met houten kozijn
 • Kiepkantelraam met kunststof of aluminium kozijn
 • Schuin (dak)raam
 • Dakraam
 • Lichtkoepel

Plisségordijn voor een vast raam met houten kozijn

Met een vast raam wordt een raam bedoelt die niet open kan. Je kunt kiezen voor een standaard, top down bottom up en dag en nacht systeem. Als het gaat om een raam in de woonkamer dan is het aan te raden om te kiezen voor een top down bottom up plisségordijn. Zo kun je de stof hangen in het midden van het raam zodat je wel privacy hebt. Aan de boven- en onderkant van de stof komt wel veel licht binnen.

Plisségordijn voor een vast raam met kunststof of aluminium kozijn

Je kunt bij een vast raam met een kunststof of aluminium kozijn ook kiezen voor een smartfit plisségordijn. Het smartfit systeem is wel alleen geschikt voor smalle of kleine ramen. Heb je een breder raam dan kun je kiezen voor een standaard, top down bottom up of dag en nacht systeem. Als het gaat om een slaapkamer raam dan kun je het beste kiezen voor een verduisterende stof.  Een smartfit systeem is dan wel voorzien van een frame, maar dat betekent niet dat er alsnog licht via de zijkanten bij komt. Je zou dan kunnen kiezen voor een plisségordijn met een ander soort montage met u-profielen. Deze aluminium profielen zorgen ervoor dat het licht via de zijkant wordt vermindert.

Plisségordijn voor een kiepkantelraam met houten kozijn

Met een kiepkantelraam wordt een raam bedoelt die helemaal open kan en in kiepstand kan worden gezet. Je kunt kiezen voor een standaard, top down bottom up en dag en nacht systeem. Je kunt het plisségordijn met wandsteunen monteren op het houten kozijn. Het is aan te raden om te kiezen voor een handgreep bediening. Je moet dan namelijk spandraden monteren om ervoor te zorgen dat je de handgreep kunt bedienen. Deze spandraden zorgen er ook voor dat het plisségordijn strak komt te staan, dit is handig als je het raam op de kiepstand zet. De stof zal dan namelijk op z`n plek blijven.

Plisségordijn voor een kiepkantelraam met kunststof of aluminium kozijn

Voor kiepkantelramen met een kunststof of aluminium kozijn zijn er speciale montagesteunen waarbij je niet hoeft te boren in het kozijn.  Je hebt bijvoorbeeld bevestigingsklemmen, dit zijn steunen die je om het kozijn klemt. Het plisségordijn bevestig je aan de klemmen en met een handgreep kun je de stof bedienen. Je krijgt een top down bottom up uitvoering en de stof hangt alleen voor het glas zelf. Ook kun je kiezen voor klemsteunen, deze steunen klem je ook om het kozijn heen. Het verschil is dat je ook kunt kiezen om de stof voor het kozijn zelf te hangen in plaats van de stof alleen voor het raam te hangen. Het is aan te raden om bij klemsteunen te kiezen voor een handgreep bediening.

Plisségordijn voor een schuin (dak)raam

Met een schuin raam wordt een raam bedoelt die niet verticaal is. Je kunt kiezen voor een standaard, top down bottom up en dag en nacht systeem. Je kunt het plisségordijn bedienen met een handgreep. Deze spandraden zorgen ervoor dat het plisségordijn strak komt te staan. Heb je een schuin dakraam van het merk Velux, Roto of Fakro? Er zijn dan speciale plisségordijnen voor die dakramen. Je hoeft alleen het typenummer door te geven en dan wordt er een plisségordijn op maat voor je gemaakt.

Plisségordijn voor een dakraam

Als je geen schuin raam hebt, maar bijvoorbeeld een dakkapel dan kun je vele soorten plisségordijnen bestellen. Als je een houten kozijn hebt kun je kiezen voor een standaard, top down bottom up en dag en nacht systeem. Je kunt het plisségordijn met plafond- of wandsteunen monteren. Als je een kunststof of aluminium kozijn hebt dan kun je ook een smartfit systeem bestellen.

Plisségordijn voor een lichtkoepel

Voor een lichtkoepel kun je maar 1 systeem bestellen. Je kunt alleen kiezen voor een standaard uitvoering. Je bedient het plisségordijn met een handgreep en kunt er een bedieningsstok bij bestellen. Met een handgreep en speciale spandraden komt het plisségordijn op spanning en blijft de stof strak hangen. Het is aan te raden om te kiezen voor een lichtdoorlatende stof zodat je alsnog veel licht via de lichtkoepel krijgt

Voor welk type ramen zijn plisségordijnen niet geschikt?

Zoals je kunt lezen zijn plisségordijnen voor vele ramen geschikt toch zijn er situaties dat plisségordijnen niet geschikt zijn, namelijk voor onderstaande ramen:

 • Ramen breder dan 3 meter

Plisségordijnen gaan maar tot 3 meter tenzij je meerdere plisségordijnen naast elkaar hangt dan kun je een breedte van meer dan 2 meter overbruggen.

 • Ramen hoger dan 2,6 meter

Plisségordijnen gaan tot een hoogte van 2,6 meter. Gelukkig zijn de meeste plisségordijnen niet hoger dan 2,5 meter. Als je hele hoge ramen hebt kun je denken aan andere vormen van raamdecoratie, zoals rolgordijnen of jaloezieën.

 • Ramen met geen rechte vormen

Als je een raam hebt dat niet vierkant of rechthoekig is dan is een plisségordijn meestal niet geschikt. Wij kunnen de vorm van plisségordijnen niet schuin of rond maken en daarom zijn ze over het algemeen niet geschikt voor ramen met deze vorm.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.