Raam en Deur

Scheuren in de muur repareren

Scheuren in muren zijn een duidelijke indicatie dat er iets mis is met uw woning of pand. Scheuren kunnen ontstaan door tal van redenen, bijvoorbeeld door verzakking in de fundering, slechte spouwmuurverankering, temperatuurschommelingen, werkzaamheden of een grote weg in de nabijheid van het gebouw of het ontbreken van goed functionerende lateien. Onderzoek naar de oorzaak van de muurscheuren is altijd aan te bevelen, omdat dit helpt de juiste muurherstel strategie te bepalen en nieuwe schade te voorkomen.

Gevolgen van scheuren in muren

Scheuren in de muur kunnen grote gevolgen hebben voor de bewoners, gebruikers en/of eigenaar van een gebouw. Zo kan schade aan uw muren en gevels het gevoel van veiligheid aantasten. Dat heeft een groot effect op uw woon- of werkgenot. Ook staat de waarde en verkoopbaarheid van een pand onder druk wanneer er sprake is van zichtbare schade aan uw muren of gevels. Mocht u verkoop overwegen, is dat zeker iets om rekening mee te houden.

De gevolgen van scheurvorming kunnen echter nog veel groter zijn. Wanneer de constructieve veiligheid van uw pand onder druk staat en het gebouw uiteindelijk misschien instort, is de schade niet te overzien. Als eigenaar van het pand bent u verantwoordelijk voor zowel uw eigen schade als de schade die daarbij aan de omgeving ontstaat. Dat is iets om te allen tijde te voorkomen. Het laten inspecteren van scheurvorming is dus niet alleen goed voor uw eigen gemoedsrust en de waarde en verkoopbaarheid van uw huis of gebouw, maar zeker ook als preventie voor grotere schade.

Scheurvorming duurzaam herstellen

Zichtbare schade aan muren kan meestal op eenvoudige en kostenefficiƫnte wijze worden hersteld, zonder veel overlast voor u of voor de gebruikers van uw gebouw. Dit start met het uitslijpen van de voegen van uw muur. Door het toevoegen van wapeningsstaven tussen de bakstenen wordt de stabiliteit van het metselwerk hersteld. Nadat de wapeningsstaven zijn geplaatst wordt de muur opnieuw gevoegd. Tot slot kan met steenpasta die op kleur kan worden gebracht schade aan bakstenen worden hersteld. Deze methode heeft de voorkeur boven het gebruik van nieuwe materialen. Het herstel is namelijk eenvoudiger, weinig ingrijpend voor de gebruikers van het pand, en bovendien onzichtbaar. Alsnog is het raadzaam altijd de onderzoek van uw muurscheuren te laten onderzoeken, want alleen wanneer de oorzaak onderdeel is van de herstelstrategie weet u dat u niet alleen kosmetisch, maar zeker ook constructief herstel kunt plegen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.