Raam en Deur

Het belang van veiligheid in de bouw hoe je deze kunt vergroten

De Nederlandse werkvloer kent tal van veiligheidsvoorschriften, protocollen en werkvoorwaarden waar werkgevers aan dienen te voldoen. Mede daardoor is Nederland één van de veiligste landen ter wereld om te werken. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de bouw zien we al snel dat men vrijwel omkomt in de veiligheidsvoorschriften die soms op het oog wat overdreven lijken. Daarom bekijken we vandaag waarom veiligheid zo belangrijk is en wat je eraan kunt doen om die veiligheid nog verder te vergroten!

Veiligheid en verzekering

Vanzelfsprekend zijn deze veiligheidsvoorschriften en eisen er veelal om de veiligheid van de werknemers te vergroten. Zo kan het zijn dat op het oog overdreven regels of voorschriften toch een zeker nut dienen waarmee de veiligheid vergroot kan worden. Een andere reden waarom we in Nederland vaak zo enorm veel regels en protocollen kennen, heeft te maken met verzekeringswerk. Grote bouwprojecten zijn vaak goed verzekerd tegen bedrijfsongevallen. Mocht er iets misgaan dan zijn de werknemers en het bouwbedrijf immers niet financieel aansprakelijk. Vanzelfsprekend wil de verzekeringsmaatschappij alleen vergoedingen betalen wanneer er alles aan gedaan is om eventuele ongelukken of schade te voorkomen. Het bedrijf kan dit weer proberen te garanderen door hele duidelijke en scherpe regels op te stellen waar iedereen zich aan dient te houden. Op die manier is de kans op ongelukken het kleinst en wanneer er onverhoopt toch iets misgaat kan de verzekering gewoon de schade uitkeren!

De juiste kleding en uitrusting

Om die veiligheid te garanderen is het dan ook verstandig om veilige en geschikte werkkleding te dragen voor het werk dat je uit gaat voeren. Denk bijvoorbeeld aan de bouwsector, daar houdt dat onder andere in dat je een veiligheidshelm draagt en schoenen met verharde neuzen. Ben je benieuwd welke eisen er bij jou op de werkvloer gelden? Dit kun je gemakkelijk checken bij je leidinggevende of terugvinden in de werkvoorschriften die bij jouw afdeling of bedrijf gelden.

De werkveiligheidsscan\

Uiteraard is het voor je eigen veiligheid ook verstandig om zo nu en dan stil te staan bij hoe het gesteld is met de veiligheid op jouw werkplaats. Daarvoor kun je een veiligheidsscan doen, deze is te vinden op het Arboportaal, De Arbo is de instantie die de werkveiligheid en het welzijn van werknemers in het algemeen in de gaten houdt. Door na te gaan hoe er binnen jouw bedrijf omgegaan wordt met veiligheid kun je zien of jullie als werknemers en bedrijf op de goeie weg zijn en op welke punten er ruimte is voor verbetering.

Veiligheid op de werkvloer lijkt misschien niet altijd even belangrijk maar onderschat punt dit uiteraard niet! Houd daarom goed in de gaten hoe het gesteld is met de veiligheid op jouw werkplek, daarmee voorkom je ongelukken!

Leave a Reply

Your email address will not be published.