Raam en Deur

Het belang van natuurlijke lichtinval in de slaapkamer

De mensheid maakt, sinds het leren omgaan en controleren van elektriciteit, al ruim honderd jaar gebruik van kunstlicht. Als we vóór het begin van dat tijdperk licht nodig hadden maakten we een vuur of staken we een paar kaarsjes aan. Nu nog steeds trouwens als we sfeer en gezelligheid willen. Maar ondanks de uitvinding van kunstlicht gaat er niets boven zonlicht afgewisseld met het natuurlijke duisternis. Natuurlijk licht is enorm belangrijk voor ons lichaam om goed te kunnen functioneren. Er worden vitamines aangemaakt, het bepaalt je bioritme en het beïnvloedt zelfs je emotionele toestand. Veel mensen hebben last van een winterdepressie door gebrek aan zonlicht. Als je dan ook nog eens veel thuis bent waar de enige verlichting van twee staande schemerlampen en een plafonnière komt dan wordt het een pittige uitdaging om de koude maanden door te komen. In de woonkamer en de keuken is er meestal vrij zicht naar buiten omdat er in verhouding tot het muuroppervlak veel glas rondom de woning is verwerkt. Anders wordt het wanneer je een slaapkamer hebt op zolder. In het schuin aflopende dak is meestal een nogal klein raampje gemonteerd waar maar bar weinig zonlicht doorheen kan schijnen.

 

De slaapkamer is een ruimte in je woning waar je zeker acht uur per dag doorbrengt. Een goed dakraam is onontbeerlijk wanneer je voldoende daglicht wilt toelaten tot je slaapkamer en zorgt voor een positieve woonbeleving. Je dag- en nachtritme blijft stabiel en dat gaat hand in hand met algehele fitheid. Zeker als je al wat ouder bent is dit iets om bij stil te staan.

Het voordeel van een dakraam tegenover een met veel glas uitgeruste woning is dat het daglicht te reguleren is. In de zomer kan teveel zonlicht weer onwenselijk zijn. Het wordt te warm op de slaapkamer en televisiekijken gaat moeilijker. Je woonbeleving blijft van een hoog niveau wanneer je dakraam zó ontworpen is dat je er voor kunt kiezen hoeveel licht je wilt binnenlaten met behulp van bijvoorbeeld bijpassende gordijnen.

Natuurlijke lichtinval geeft binnenshuis een heel andere sfeer dan kunstlicht. Objecten in je slaapkamer worden door de lichtinval anders waargenomen. Je slaapkamer oogt gezelliger en warmer dan wanneer je de plafonnière aandoet. Een goed lichtdoorlatend dakraam geeft dus directe voordelen als het op positieve woonbeleving aankomt maar ook op lange termijn draagt het bij aan je algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.