Raam en Deur

Deuren & ramen

Goed bekeken is een deur een vrij groot vlak. Deuren kunnen dan ook een belangrijke bijdrage leveren aan het verfraaien van het interieur, maar dan moet die deur qua stijl natuurlijk wel aansluiten bij de inrichting. Deuren mogen nooit domineren, maar hoeven evenmin onbeduidend van vorm of kleur te zijn. Deze deuren mogen beslist gezien worden!

De uitstraling van een deur hangt samen met het toegepaste materiaal: MDF, kunststof, hout en glas.

Houten deur

Hout is vooral sfeervol. Er is keuze uit verschillende soorten hout(fineer) waaronder beuken, eiken, essen, mahonie, noten, palissander en teak. Elke soort verschilt qua nerftekening, kleur en structuur; geen deur is dus gelijk. Houten deuren kunnen worden gebeitst: transparant, licht, medium of donker. Maar ze kunnen uiteraard ook worden afgewerkt in moderne lakkleuren zoals rood, blauw, geel, groen, wit, grijs of zwart. Ook pasteltinten zijn in. Bovendien bieden beits en lak een goede bescherming.

Glazen deur

Deuren van veiligheidsglas, dat niet kan krimpen, scheuren of kromtrekken. Het glas is naar keuze volledig transparant, gekleurd, gestructureerd of (gedeeltelijk) gezandstraald. Deuren van of met glas lijken minder massief, minder gesloten; de kamer zelf lijkt ruimer.

Paneeldeur

Deuren lenen zich bij uitstek om in huis iets met kleur te doen. Is de woon- of slaapkamer in een bepaalde kleur afgewerkt, lak de deur dan net een tint donkerder of lichter. Ook een contrasterende kleur kan een leuk effect hebben. Paneeldeuren krijgen een extra accent door ze in twee kleuren af te werken. Denk ook eens aan gekleurde lambrizering.

Deurbeslag

Besteed ook aandacht aan de sleutelplaat, schilden, rozetten, krukken en knoppen. De makkelijkste en snelste manier om iets met kleur te doen is immers het aanbrengen van vrolijk gekleurd deurbeslag en deurkrukken. Vooral in ‘design-klinken’ komt steeds meer keus. Ontwerpers combineren naar hartelust verschillende materialen zoals hout, glas, kunststof en metaal tot opvallende, veelal lichtgebogen krukken. Mooi en praktisch: de afgeronde vormen zijn immers veilig voor kinderen en kleding.

Vouwwand

Vouwwanden of beweegbare wanden bieden de mogelijkheid om een ruimte snel en efficiƫnt te veranderen. Dit wordt versterkt door de grote keuze aan soorten vouwdeuren, die qua stijl en uitstraling naadloos passen in elk interieur. Tevens kunnen de vouwwanden over een hoge isolatiewaarde beschikken, waardoor echt sprake is van een gesloten wand.

Ramen en kozijnen.

Glasisolatie

Wanneer we het over isolatie hebben, dan is de toepassing van dubbelglas voor ramen het eerste waaraan we denken. Het is trouwens bij de nieuwe huizen al zo gewoon, dat het je verbaast wanneer dubbele beglazing ontbreekt. Dubbelglas zorgt voor warmte- en geluidsisolatie. Dat is prettig.

Isolerend of dubbelglas is een uit twee of meer ruiten samengestelde eenheid dubbelglas. De afstand tussen de ruiten wordt door middel van profielen aan de rand verkregen. Met behulp van een dubbel afdichtingssysteem ontstaat een hermetisch afgesloten eenheid. Tussen de glasbladen zit lucht of een ander gas.

Warmterendement

Stellen we de hoeveelheid warmte die via een ruit naar buiten wordt afgegeven op 100%, dan blijkt dat bij een vast raam 70%t daarvan via het glas verdwijnt, 20% door kieren en naden en 10% via het houten raamkozijn. Bij een draairaam nemen de kieren en naden 60% voor hun rekening. Met kit en afdichtingsband kun je heel wat warmte vasthouden. Het verlies van die kostbare warmte kan zeker tot de helft worden teruggebracht door dubbele beglazing.

Geluidswerend effect

Geluidswerende beglazing is een beglazing die zowel thermisch als akoestisch isoleert en is samengesteld uit twee ruiten floatglas. Die kunnen al dan niet gehard of gelaagd zijn, blank of gekleurd. Gegarandeerd volkomen dicht. De mate van geluidswering hangt af van de glasdikte.

Inbraakwerend effect

Door een isolerende beglazing te gebruiken kun je je gelijktijdig tegen inbraakpogingen beschermen. Voor dit doel is er een inbraakwerende dubbele beglazing ontwikkeld. Bij deze isolerende beglazing bestaat een van de twee glasbladen uit een gelaagde ruit. Dit zijn twee of meer glasbladen die door middel van een doorzichtige tussenfolie met elkaar zijn verbonden. De besparing op het verbruik van aardgas voor verwarmingsdoeleinden kan gelijkgesteld worden aan die van normale isolerende beglazing.

Anti-inbraakbeglazing is samengesteld uit meer ruiten gelaagd glas. Tussen de verschillende lagen bevindt zich telkens een of meer lagen polyvinyl butyral (pvb) dat volkomen transparant is, een groot hechtvermogen heeft en in geval van breuk de glasscherven vasthoudt.

 

Bron: Wonenwereld.nl en wonentrends.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *