Raam en Deur

Deuren in de hal

Vrijwel ieder huis heeft een hal, waar over het algemeen niet alleen de trap naar boven zijn plek heeft gekregen, maar waar vaak ook meerdere deuren op een relatief klein oppervlak uitkomen.

In 82 procent van de Nederlandse huizen zit de trap naar de bovenverdieping in de hal. En 79 procent van de Nederlandse woningen heeft in diezelfde hal drie of meer (binnen)deuren.  Daar is, zonder uitgebreide verbouwing, niks aan te doen.

Maar als je toch bezig bent om een nieuwe vloer uit te kiezen, kijk dan eens een klein stukje verder. Zou die vloer niet veel mooier uitkomen wanneer je de deuren vervangt door deuren van een ander materiaal? Of wanneer je de trap in dezelfde stijl laat uitvoeren?

Binnendeuren

Als je van vloerbedekking naar bijvoorbeeld een houten vloer gaat, dan moeten de binnendeuren meestal aan de onderkant toch al een paar centimeter worden ingekort. En dat kan lang niet altijd zomaar straffeloos: vooral in de jaren ’70 werden er veel honingraatdeuren gebruikt, wat eigenlijk deuren zijn met een soort kartonnen kern en een hardboard afwerking.

Deze deuren ontlenen een deel van hun stevigheid aan de honingraatstructuur, maar ook een belangrijk deel aan het houten frame dat de rand van de deur vormt. Hier kunt je niet zonder meer een aantal centimeter afzagen; de deur zal dan gaan kromtrekken of slecht sluiten.

Wat kunt je dan wel doen? In een modern interieur wordt vaak voor een doorlopende vloerbedekking over de gehele begane grond gekozen. Helaas worden de ruimtes in dat geval nog steeds als het ware kunstmatig gescheiden door de deuren tussen de verschillende ruimtes. Jammer. Waarom kiest je er in zo’n geval niet voor om de deur van de woonkamer naar de hal en de keuken uit te voeren in glas? Dit geeft een heel ruimtelijk gevoel, terwijl je toch ruimtes af kunt sluiten. Daarnaast trek je zo de verschillende ruimtes – en dus verschillende functies – naar elkaar toe.

Kindertekeningen op de deur

Een andere manier om je interieur met relatief eenvoudige middelen een heel ander uiterlijk te geven is om juist de deuren de meest opvallende woonaccessoires in het interieur te maken.

Een goed voorbeeld daarvan is de collectie Expressions van Svedex: deuren die je volledig individueel kunt laten bedrukken. Kindertekeningen, kunst of gewoon felle kleuren, ze breken uw ruimte en door de nadruk op iets vanzelfsprekends als een deur te leggen krijgt uw hele interieur een upgrade.

Paneeldeuren

Tegenwoordig is de jaren ‘30 woning populairder dan ooit. Juist dit type woning – waarin we, als we kijken naar veel hedendaagse bouwplannen, allemaal wel zouden willen wonen – wordt getypeerd door een aantal stijlkenmerken als glas-in-lood en jawel, paneeldeuren.

Blijkbaar was er in die periode wel degelijk aandacht voor deuren. Maar geen nood, paneeldeuren zijn tegenwoordig weer in alle maten en vormen te koop. En ze geven uw interieur echt niet per se een klassiek uiterlijk; er zijn ook heel moderne varianten te koop.

Denk, wanneer je kiest voor paneeldeuren, ook eens na over platstukken – de deuromlijsting – met een mooi profiel. Zet ze dik in de hoogglanslak, et voilá, het interieur krijgt een chique injectie.

Bron: http://wonentrends.nl/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.