Raam en Deur

Deuren en kozijnen schilderen

Bent u van plan om zelf uw deuren en/of kozijnen te gaan schilderen? Dan vergt dat natuurlijk wel de nodige voorbereiding en aandacht. U moet immers goed weten wat voor soort verf u wilt gebruiken, in welke kleuren u uw deuren en/of kozijnen wilt verven, en welke verftechniek u het beste toe kunt passen. Met een nieuwe kleur krijgt uw woning direct een verfrissende sfeer.

Waar moet ik op letten?

Binnen
Omdat u uw deuren en/of kozijnen uiteraard in één keer goed wilt schilderen, wilt u eerst een aantal dingen opzoeken. Wat is belangrijk tijdens het schilderen van uw deuren en/of kozijnen? Ten eerste is dat het soort verf. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit watergedragen verf (ook wel acrylverf genoemd) en synthetische verf (een ander woord voor alkydverf). Als u binnen gaat schilderen, kunt u het beste voor watergedragen verfproducten kiezen. Deze zijn namelijk een stuk beter voor het milieu dan synthetische verfproducten. Ook is het zo dat synthetische verven minder vergelen. U kunt dus langer van deze verf genieten, en hoeft het niet later nog eens over de verven. Bovendien droogt synthetische verf sneller dan alkydverf, en zal het dus minder lang duren voordat u weer gebruik kan maken van de deuren en/of kozijnen.

Buiten
Als u de kozijnen en/of deuren buiten wilt gaan verven, heeft u uiteraard een sterkere beschermingslaag nodig dan bij de kozijnen of deuren binnenin uw huis. Daarom is het verstandig om bij het buiten verven te kiezen voor alkydverf. Deze verflaag is een stuk sterker dan acrylverf en is daarom veel beter bestand tegen invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld harde wind of regen.

Algemeen
Voordat u begint met schilderen, moet u goed naar de huidige staat van uw kozijnen of deuren kijken. Als de oude verf bijvoorbeeld aan het afblakeren is, dan kunt u het beste de hele verflaag verwijderen. Anders krijgt u oneffenheden in de nieuwe verf en zal het schilderwerk er slordig uit gaan zien. Als de oude verf er goed en op een effen manier op zit, dan kunt u beginnen met schilderen.

Welke kleur kies ik?

Nu u uw soort verf heeft uitgekozen, moet u nog kiezen welke kleur u wilt gebruiken. Voor gordijnen en deuren is verreweg de meest gebruikte kleur natuurlijk wit. Maar er zijn een heleboel soorten wit; bijvoorbeeld gebroken wit, mat wit, of helderwit. Als u uzelf graag wilt onderscheiden van al die witte deuren, en graag iets bijzonders wilt, dan kunt u uiteraard ook voor iets anders kiezen. Kleuren als donkergroen, zachtgeel, donkerblauw, en zelfs zwart komen in aanmerking voor de beschildering van uw kozijnen of deuren. De keuze is geheel aan u.

Kunststof schilderen; hoe doe ik dat?

Bij het schilderen op kunststof moet u van tevoren een aantal dingen doen. Ten eerste moet u het oppervlak ontvetten en schoonvegen. Zo weet u zeker dat er geen lelijke vetvlekken zullen ontstaan. Ontvettingsmiddelen kunt u in vrijwel iedere bouwmarkt kopen. Vervolgens gebruikt u schuurpapier om de kunststof egaal te maken. Daarna is het verstandig om de delen van ramen en muren die hun oude kleur moeten behouden af te plakken. Zo zorgt u ervoor dat u niet per ongeluk iets mee verft zonder dat het de bedoeling is. Dan moet u eerst een laag grondverf (ook wel grondlak) aanbrengen om te zorgen dat de echte verf straks goed blijft zitten. Als dit gedroogd is, gebruikt u opnieuw schuurpapier. Daarna kunt u beginnen met het echte verfwerk. Om de verf goed te laten drogen, moet u de afplaktape verwijderen wanneer de verf nog nat is.

Bron: Schildersbedrijf A. v/d Velde

Leave a Reply

Your email address will not be published.