Raam en Deur

Dakraam laten plaatsen

Een dakraam kan een mooie aan winst voor je huis zijn. Het doel van een dakraam is om meer licht en eventueel uitzicht te creëren. Doordat je meer licht hebt, kun je een donkere zolder een andere bestemming geven. Denk aan een extra slaapkamer, kantoorruimte of een atelier. De plaatsing van een dakraam is vaak waardeverhogend voor je huis en kan daarom een goede investering zijn. Handige mensen, zouden zelf een dakraam kunnen plaatsen. Maar je kunt dit natuurlijk ook gewoon laten doen door een bedrijf. Waar moet je op letten als je een dakraam wilt laten plaatsen?

Typen dakramen

Wil je een dakraam laten plaatsen, dan moet je eerst een aantal zaken goed op een rijtje hebben. Er zijn heel veel merken, maar ook typen dakramen. De keuze voor een bepaald dakraam hangt onder andere af van waar het geplaatst gaat worden. Zo heb je speciale ramen voor badkamers (of andere vochtige ruimtes) en moeilijk bereikbare ruimtes.

Deze worden gemaakt van hoogwaardig kunststof dat vocht tegenhoudt. Dit maakt het raam erg onderhoudsvriendelijk en vrij slijtvast. Zoek je een dakraam voor je zolder, dan volstaat een goedkopere variant van hout of kunststof.

Welke keuzes moet je maken?

Een dakraam kan op verschillende manieren geopend worden. Je hebt bijvoorbeeld uitzettuimelvensters. Deze klappen naar buiten open en scharnieren aan de bovenkant van het raam. Daarnaast zijn er gewone tuimelvensters. Deze scharnieren in het midden en trek je dus naar binnen. Ook kun je nog kiezen voor een schuifraam of een raam dat helemaal niet opent. Bovendien heb je ook nog opties om de ramen elektrisch te laten openen.

Mogelijkheden te over dus. Bedenk van te voren wat je graag wilt en wat voor jou praktisch is (bijvoorbeeld qua onderhoud en schoonmaken). In sommige gemeenten dien je voor een dakraam een vergunning te hebben. Vraag dit tijdig na! Denk ook aan inbraak. Is je potentiele dakraam via een ander dak makkelijk bereikbaar, dan zul je dit extra moeten beveiligen.

Tot slot

Een vuistregel is dat de grootte van een dakraam zo’n 10% van het vloeroppervlak moet zijn. Je kunt hier natuurlijk vanaf wijken. Een raam wordt van binnenuit geplaatst, dus er hoeft niemand het dak op. Vraag offertes bij diverse bedrijven om de beste prijs te krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.